top of page

Over vodden, oud ijzer en Ruelenspark

  • Foto van schrijver: Bob Pleysier
    Bob Pleysier
  • 9 feb 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 feb 2024

Marc Stalmans - Broekstraat

Ik ben Mark Stalmans en ik woon nu al meer dan 30 jaren in de Broekstraat samen met mijn echtgenote en nog enkele van onze intussen jongvolwassen kinderen.


Velen in onze buurt zijn erg bezorgd door de geplande heraanleg van het Ruelenspark. Een van de zaken die we recent wilden uitpluizen, is wat er exact door Erasme Ruelens is nagelaten bij zijn overlijden in 1916 en het overlijden van zijn echtgenote in 1949. Erasme Ruelens was eind 1800 en begin 1900 een Leuvense ondernemer en voorzitter van de Commissie van Openbare Onderstand (nu Zorg Leuven). Hij woonde met zijn echtgenote in een ruime herenwoning aan de Naamsesteenweg met het huidige Ruelenspark als tuin. Na het overlijden van Erasme Ruelens schonk zijn echtgenote het huis, twee hectare park en 150.000 goudfrank aan de COO om er een rustoord voor bejaarde echtelieden op te richten. Pas in 1961 werd in het kader van dit legaat de bouwaanvraag goedgekeurd voor 34 woonhuisjes voor ouden van dagen voor rekening van de samenwerkende maatschappij De Goede Haard.

Bij het grasduinen door het erg uitgebreide dossier in het Leuvense stadsarchief (meerdere duizenden pagina’s!) vonden we toevallig een leuke brief uit 1954 terug.

Ene Henri De Baerdemaeker, een Leuvense handelaar, vraagt aan de burgemeester van Heverlee om toestemming ‘voor het plaatsen van mijn paard en opstapelen van vodden en oud ijzer‘ in een magazijn in de Broekstraat, gelegen tussen nummers 60-66. Er zijn geen woningen in de Broekstraat met nummers 62-64. Dit deel van de Broekstraat is sinds jaar en dag gebruikt als de verkeersarme doorgang waarlangs heel wat wandelaars, fietsers en sporadisch een auto het Ruelenspark binnengaan tegenover de Paul Van Ostaijenlaan. Wie had ooit kunnen denken dat er een magazijn moet hebben gestaan in die doorgang ?

Henri De Baerdemaeker wilde per se het magazijn blijven huren want ‘ik heb geen andere bron van inkomsten dan hetgene ik win met het kopen en verkopen van vodden en oud ijzer’. Om nog meer gewicht bij te zetten, schreef hij: ‘Gelieve te noteren dat ik om de 14 dagen al mijn aangekochte vodden en oud ijzer verkoop’. Het is niet bekend of hij toelating kreeg, maar de burgemeester van Heverlee heeft het verzoek wel ‘overgemaakt aan de Commissie van Openbare Onderstand voor gunstige oplossing’.

Zo zie je maar dat er nog heel wat leuke anekdotes zijn rond de Matadiwijk en het Ruelenspark. We hebben ons trouwens ook laten wijsmaken dat het huis van onze overburen op de hoek van Broekstraat en Paul Van Ostaijenlaan ooit een buurtcafé is geweest en dat dit huis ook nog een atelier en winkeltje is geweest van een pottenbakker. Weet iemand hier meer over? En bestaan er nog foto’s van de Broekstraat of het Ruelenspark uit de jaren stillekes?



1 Comment


Dirk Witters
Feb 10, 2024

Het Ruelenshuis en de bijbehorende stallingen heeft nog dienst gedaan, eerst als Chiro lokalen ergens in de jaren '60, nadien was het in gebruik als politiekantoor, dan als opslagruimte voor de gemeente en daarna een paar jaren als Jeugdhuis voor JeeTwee, het vroegere Jeugdhuis Pavo. Het was een prachtig Herenhuis, met hele mooie plafonds met Stucwerk en deuren met brandglas. Na de spijtige afbraak door de gemeente heeft Jeugdhuis JeeTwee nog in de Broekstraat gezeten , in het cafeetje op de hoek van de Van Ostaijenlaan en de Broekstraat (Of het huis net naast de Hoek, één van de twee was inderdaad een Café).

Nog een anekdote : Raymond Van het Groenewoud heeft nog een tijdje met zijn groep Louisette…

Like

Blijf op de hoogte

Word lid van onze site en blijf op de hoogte van nieuwigheden.

Bedankt voor je inschrijving!

© 2023 door Mensen van Matadi. Gemaakt met Wix.com

  • Facebook
bottom of page