top of page

Studentenlawaai en ontploffingsgevaar

  • Foto van schrijver: Bob Pleysier
    Bob Pleysier
  • 8 dec 2023
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 9 dec 2023


Hugo en Monique Mertens - Tillekaerts - Leo Dartelaan 4


Het huis Leo Dartelaan 4 behoorde oorspronkelijk toe aan hoogleraar Eugenius Haven van de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Een man met smaak, want het was binnen aangekleed met elementen uit de Art Nouveau periode. De buitengevel is gekenmerkt door een overdadig gebruik van witte similisteen en een houten kroonlijst op consooltjes, aldus de beschrijving van het beschermde stadsgezicht, waaronder de Leo Dartelaan sinds 2012 valt.


Spijtig genoeg werden interieur en inrichting zwaar beschadigd en ontsierd door posters van Che Guevara en andere ongeschorenen. Het huis werd immers door de vorige eigenaars opgesplitst in zeventien hokken, de naam studentenkamer niet waardig. Hoe kon een gerespecteerd dierenarts uit Assent, Petrus De Martelaer zich zo laten meeslepen in de rage van huisjesmelkerij. Maar in die tijdsperiode hebben menigen zich daaraan bezondigd.


De tuin was een vuilnisbelt met verwrongen fietskaders en ontvoerde winkelkarren. Het was de periode van ongelimiteerd en allesbehalve academisch studentengedrag. Nachtelijke braspartijen waren schering en inslag. Gelukkig konden Petrus en Sylvie het onderhoud niet meer aan en stelden ze het huis te koop, waarop het door ons werd ingemijnd. Met de tussenkomst van de Heilige Stoel uit Rome kwam het als een koopje in ons bezit, toen bleek dat net op de tweede openbare koopdag paus Johannes Paulus II in Leuven op bezoek was en daarmee de godvruchtige stromannen uit de koopzaal weghield.


We gaven na de zomer van 1985 de nog aanwezige kotstudenten ƩƩn voor ƩƩn de bons en konden zo starten met de sanering, renovatie en intrek in het huis. Dit tot grote tevredenheid van de notabele bewoners van de nummer 6, de heer en mevrouw Dekeersmaecker, CEO van Henkel Belgium en de heer en mevrouw Dederen, directeur in het 'sigarenfabriekske' Vander Elst van de Villa Madeleine op nummer 13, wiens onverstoorde nachtrust eindelijk terugkeerde.


Eigenlijk hadden we toen beter de paus gevraagd om ons huis te komen wijden, want in november 2002 werd het pand getroffen door een kelderbrand. Dank zij de alertheid en durf van de omwonenden kon een veel ergere uitslaande brand vermeden worden. We zijn onze dartele blussers daar nog steeds dankbaar voor.


Comments


Blijf op de hoogte

Word lid van onze site en blijf op de hoogte van nieuwigheden.

Bedankt voor je inschrijving!

© 2023 door Mensen van Matadi. Gemaakt met Wix.com

  • Facebook
bottom of page